Publicat de: ultimulunicorn | iulie 21, 2022

nebuni funcționali

multa vreme nu am inteles eu pe deplin cum vine treaba asta cu „analfabeți funcționali”. adevarul e ca mi s-a îmbârligat putin mintea inainte sa asimilez conceptul.. si nu sunt sigura ca l-as explica cuiva asa cum trebuie ca sa-i fie clar din prima.

dar inteleg ce inseamna. pai si asta nu ma face si pe mine un fel de „analfabeta functionala” ?!? adica io in sinea mea pricep… dar nu as putea la o adica sa fac si pe altul sa priceapa. si atunci de unde stiu io ca am inteles ce trebuie. mno. deci la un anumit nivel.. unul f subtil asa – sunt si io acolo. ma incadrez!

acum altceva voiam sa povestesc. am intalnit la metrou, dimineata – cand schimb magistralele – de doua ori pana acum – o femeie care purta monologuri însuflețite – de ziceai ca da o reprezentație actoriceasca acolo pe peron, cu text, intonatie, gesturi – tot tacâmul – sub privirile uimite/ speriate/îndurerate/vinovate? ale calatorilor.. pentru ca o asculti – si ii dai dreptate. ce zice ea acolo, si cu cine se cearta – un interlocutor nevazut, se uita in sus.. deci poate i se adreseaza direct Creatorului. dar totul pare rupt din viata. e coerent.

o femeie simpla.. pare bunica – e incaruntita – ca mama, are o geanta incapatoare, in mod sigur se indreapta spre un loc de munca – deci e o membra activa a societatii – si totusi..

ceva in ea a pocnit la un momemnt dat. iti dai seama ca judecata ei a depasit o limita a absurdului, a ridicolului – a trecut putin dincolo. nu de tot. am observat-o si in metrou – e linistita. se tine cuminte de legatura aia de plastic, nu cere loc. e ca noi toti. pare ok. cu accent pe pare. (zilele astea totul e mai mult aparenta.) spatiul stramt, inchis, o calmeaza sau o inhiba. ca o camasa de forta – o obliga sa isi limiteze gesturile, sa isi amuteasca revolta!

si de fapt… nu suntem toti niste NEBUNI FUNCTIONALI?? nu înțelegem mai nimic din viata, decat cand e probabil prea tarziu.. ne înghițim frustrarile – odata cu masa de pranz, urlam in baie si plangem sub dus si totul ca sa mai luam un salariu, sa mai rezistam o saptamana, o luna, o zi.. hai ca iar dramatizez in exces.

asta pt ca putin NEBUNA sunt si eu! functionala.. nu stiu in ce masura =)))


Răspunsuri

 1. Atata timp cat suntem functionali, mai conteaza ce ne da cu virgula?:)

  • Adică asta sa fie scopul? Funcționali cu orice preț??
   Parca suna mai bine „un nebun frumos”.. decât o alta rotita în angrenaj. Pt ca asta ma simt uneori – doar o alta rotita.

   • Functionali pentru noi, nu pentru ceilalti. Cred ca si nebun frumos tot acolo intra dupa cum inteleg eu.

 2. aaa, pai eu in lumea mea ma simt un fel de Unicornul inefabil… adica eu in sinea mea functionez ceva de speriat. pt restul par mai dusa asa.
  Nebun frumos inseamna in mintea mea un nebun asumat. adio aparente si supunere fata de normele sociale! La naiba cu ceilalti! am unul pe scara, faceam schimb de timbre in spatele blocului candva, acum ne trezeste pe toti periodic din somn cand vine noaptea acasa – el stie de unde – si da sa rupa usa blocului – de zici ca vin turcii peste noi, o data la doua nopti =))))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: