Umami, gustul savorii, este unul dintre gusturile de baza, împreună cu dulce, amar, acru și sărat. [1] Cuvântul este preluat din japoneză (うま味), și poate fi tradus ca „gust plăcut savuros”. Denumirea a fost dată de chimistul japonez Kikunae Ikeda, de la cuvintele umai (うまい) „delicios” și mi (味) „gust”; numele a fost dat după identificarea sa științifică din anul 1908. [2][3] Gustul umami provine de la receptorii gustativi specifici pentru glutamați.
Am citit despre cele 5 gusturi azi dimineata in metrou, bai, si habar nu aveam de UMAMI – al 5lea gust… mie imi suna asa a nume de uragan ceva. Dar chiar are sens ce am citit – faptul ca umami, spre deosebire de celelalte 4 gusturi de baza – poate fi in fond orice de la gustul laptelui matern la gustul unei rosii parguite! Orice gust care vine cu savoare la pachet – adica! pentru mine e gustul ciupercilor gratinate.. cu unt.. la care as fi adaugat un vin rosu sec – dar nu mai e cazul din pacate. mno.
Ideea e ca pt fiecare asta e gustul care difera. Umami. altceva pt fiecare dintre noi. Ca daca adica – toti putem cadea de acord cu saratul, dulcele, acrul sau amarul – mai ales cu AMARUL! , e, la umami – s-a rupt filmul! cum ar fi sa avem si aici acelasi gust? trist. ca si cum lumea ar avea aceeasi culoare. deci NU.
Lasă un răspuns