Publicat de: ultimulunicorn | ianuarie 18, 2022

al 5 lea gust

Umamigustul savorii, este unul dintre gusturile de baza, împreună cu dulce, amar, acru și sărat. [1] Cuvântul este preluat din japoneză (うま味), și poate fi tradus ca „gust plăcut savuros”. Denumirea a fost dată de chimistul japonez Kikunae Ikeda, de la cuvintele umai (うまい) „delicios” și mi (味) „gust”; numele a fost dat după identificarea sa științifică din anul 1908[2][3] Gustul umami provine de la receptorii gustativi specifici pentru glutamați.

Am citit despre cele 5 gusturi azi dimineata in metrou, bai, si habar nu aveam de UMAMI – al 5lea gust… mie imi suna asa a nume de uragan ceva. Dar chiar are sens ce am citit – faptul ca umami, spre deosebire de celelalte 4 gusturi de baza – poate fi in fond orice de la gustul laptelui matern la gustul unei rosii parguite! Orice gust care vine cu savoare la pachet – adica! pentru mine e gustul ciupercilor gratinate.. cu unt.. la care as fi adaugat un vin rosu sec – dar nu mai e cazul din pacate. mno.

Ideea e ca pt fiecare asta e gustul care difera. Umami. altceva pt fiecare dintre noi. Ca daca adica – toti putem cadea de acord cu saratul, dulcele, acrul sau amarul – mai ales cu AMARUL! , e, la umami – s-a rupt filmul! cum ar fi sa avem si aici acelasi gust? trist. ca si cum lumea ar avea aceeasi culoare. deci NU.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: