Publicat de: ultimulunicorn | mai 17, 2015

Tropicul Capricornului

„He was alive and empty, which is so close to Godhood that is crazy.” – Henry Miller/Tropic of Capricornionut_5Am vazut azi „Ex-Machina” (2015). O idee mai pe larg despre filmul asta, care mie mi se pare minunat, aici. Asta pentru ca nu vreau sa mai pretind ca ma pricep la cronica de film. Ideea cu Inteligenta Artificiala mi-a dat fiori pe sira spinarii de pe vremea Dosarelor X, si toata filosofia legata de posibilitatea si de moralitatea crearii / manipularii / distrugerii unei constiinte… e fascinanta.

Nicio legatura cu citatul de mai sus, decat ca si citatul mi-a dat fiori reci pe sira spinarii. Deci legatura e doar in mintea mea, poate.

//Deus ex machina (în limba latinǎ) semnifica inițial coborârea pe scenă a actorilor ce intepretau zei, cu ajutorul unei macarale (mekhane), în timpul tragediilor antice grecești. În teatrul lui Euripide exista un personaj care rostea prologul (de regulă o zeitate), expunând acțiunea anterioară, uneori un rezumat al piesei, conferind credibilitate și dezambiguizând firul acțiunii. Tot zeii erau cei care anunțau, la sfârșitul piesei, viitorul personajelor. Ulterior, tot la Roma, expresia și-a lărgit sensul și a început să desemneze orice rezolvare bruscă a unui conflict, prin intervenția proniei divine. În prezent expresia este folosită cu acest sens mai larg.//


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: